HTML

pszichós témák

Bozóki Angi vagyok, pszichológus. Szeretek emberekkel foglalkozni, célom, hogy segítsek nekik. Különösen a gyerekeket és a kutyákat szeretem meg a különböző kultúrákat. Ha kérdésed van, írj: pszichopuszi_kukac_gmail.com

Friss topikok

Archívum

2011.06.13. 08:25 pszichopuszi

Párbaj

Játsszunk egy kicsit!

Párbaj – kinek mi jut eszébe erről a szóról? Vagy pszichológusosan fogalmazva: ki mire asszociál, amikor meghallja a párbaj szót?

Vajon zsakettes urak jelennek meg, akik szívük hölgye miatt, netán egy becsületsértési ügyből kifolyóan fegyvert ragadnak? Nos, közel járunk. A párbajról nekem ugyanis a párkapcsolati problémák jutnak eszembe, ez a poszt erről fog szólni. A pár bajairól.

 

 

 Egy párnak ugyanis nagyon sok gondja lehet, olyan sok, hogy annak felsorolására kevés volna ez a blog. Gondolom ezzel nem árultam el nagy titkot. Hány dal, hány színdarab szól a szerelemről, és arról a fonák helyzetről, ami azután jelentkezik, hogy a rózsaszínű köd már elszállt. Azt gondolom azonban, hogy ez a sokszínűség csak a felszín.

Amerikai kutatások mind azt bizonyították ugyanis, hogy a párkapcsolati problémák nagy része abból ered, hogy a felek nem őszinték. Nem őszinték egymáshoz, de ami a legnagyobb baj, nem őszinték még önmagukhoz sem. Ez nagyon sok probléma kútfeje lehet.

A problémát már azonosítottunk: őszintétlenség. Vajon hogyan tovább? Hogyan lehet megszüntetni akár az önmagunkkal kapcsolatos őszintétlenséget?

A pszichológia erre is tudja a választ. Önismeret a kulcs. Ismerd meg önmagad – ez állt már a delphoi jósdában is, tehát évezredes bölcsességről van szó. Ha valami dolog ennyi évszázadot átvészelt, azt érdemes megszívlelni. Mert ha van önismeretünk, akkor nem hazudhatunk magunknak, következésképp másoknak sem. Tehát így nagyon sok problémát kiküszöbölhetünk az életünkből.

Természetesen ez egy általános leírás, csak támpontokat ad, melyek a sötétségben világítanak. A pszichológia konkrét megoldást is tud, de ahhoz konkrét helyzetek kellenek. Én itt most általánosságban írtam, de azt gondolom ez is nagyon fontos, mivel ha ismeretet kapunk, akkor akár már attól is javulhat a rálátásunk az életünkre. Párkapcsolati témával a továbbiakban is jelentkezni fogok, de nemcsak erről lesz szó, hanem sok minden másról is. A közeljövőben például tervezem, hogy írok a matematikáról. És ez nem vicc. (Nem úgy, mint a bevezetőm!)

Addig is, míg nem találkozunk, egy zárógondolat, amely nem csak párkapcsolati témában jöhet jól: „Jól csak a szívével lát az ember.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichopuszi.blog.hu/api/trackback/id/tr232976412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása